Online training Begrijpelijk en Bondig Schrijven
Als je een goed gestructureerde tekst kunt schrijven in begrijpelijke en bondige taal, heeft dat veel voordelen. Zeker als je dat op een efficiënte manier doet. Je boodschap komt duidelijker over en je krijgt met je tekst sneller voor elkaar wat je in gedachten had. Ook ben je minder tijd kwijt met schrijven. In de online training Begrijpelijk en Bondig Schrijven ga je met deze onderwerpen aan de slag. Na afloop van deze training ben je een betere schrijver en begin je met plezier aan de eerstvolgende schrijfopdracht.
Voor wie is de online training bedoeld?
De online training is zowel bedoeld voor beginnende als voor ervaren schrijvers. De beginnende schrijvers leren hoe ze het schrijven goed kunnen aanpakken. De ervaren schrijvers kunnen hun schrijfvaardigheden verder aanscherpen. Het niveau van de training is hbo-wo.
Wat is het resultaat van de training?
Na de training heb je als deelnemer het volgende bereikt:
- Je ervaart minder schrijfdrempels; je schrijft gemakkelijker en efficiënter.
- Je weet waarom en hoe je het schrijven moet voorbereiden.
- Je teksten zijn logisch opgebouwd.
- Je teksten zijn overzichtelijk en toegankelijk.
- Je kunt met je schrijfstijl aansluiten bij de lezer.
- Je schrijft in begrijpelijke, aantrekkelijke en bondige taal.
Hoe is de online training opgebouwd?
De online training bestaat uit zes lessen. Elke les bevat een aantal onderdelen met theorie, gevolgd door verdiepende opdrachten om je de theorie eigen te maken. De theorie wordt concreet gemaakt door praktische voorbeelden en soms korte filmpjes.
Je krijgt feedback bij de opdrachten die je maakt. Soms volgt deze feedback automatisch als je de opdracht hebt afgerond en soms bestaat de feedback uit voorbeelduitwerkingen. Je kunt je eigen uitwerkingen daarmee vergelijken. Eventueel kun je feedback vragen aan de trainer (Mariët Hermans).
Met het doornemen van een les ben je één tot twee uur bezig. Je kunt op elk moment met de training beginnen en altijd je eigen tempo aanhouden.
Na afloop van de training ontvang je een certificaat van deelname.
Tijdens het volgen van de training kun je met al je vragen terecht bij de trainer (Mariët Hermans). Dat kan in de vorm van een e-mail, appje of telefoontje. Beeldbellen kan ook.
Inhoud van de lessen
De lessen bevatten de volgende onderwerpen:
Les 1
Je kunt op veel manieren een tekst schrijven. Sommige mensen gaan achter hun laptop zitten en beginnen gewoon. Andere lopen dagenlang na te denken over een goede opzet en als ze die hebben gevonden, gaan ze aan de slag. En weer andere zoeken eerst allerlei voorbeelden erbij, gaan knippen en plakken en maken er vervolgens hun eigen tekst van.
Het is niet zo dat de ene manier per se beter is dan de andere. Wel kun je zeggen dat bepaalde methodes meer tijd en energie kosten dan andere. In deze les bekijken we eerst wat jouw schrijfaanpak is. Vervolgens zoomen we in op een schrijfmethode waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat die handig is en tot effectieve teksten leidt.
Les 2
In deze les gaan we allereerst in op het maken van een tekstopbouw. Vervolgens komt het verzamelen van informatie aan bod. Dit onderdeel wordt gevolgd door de verschillende indelingsprincipes die je kunt gebruiken om een tekstopbouw logisch te maken. In de laatste drie onderdelen maak je kennis met drie methodes om teksten op te bouwen die niet standaard zijn.
Les 3
Aan veel teksten ligt een standaardachtige opbouw ten grondslag. Deze teksten volgen een vaste lijn van redeneren. Denk aan het beschrijven van een ongewenste situatie die moet worden opgelost, of aan een onderzoeksrapport. Voor dit soort teksten bestaan vaste tekststructuren.
Ook zijn er bepaalde tekstsoorten die meestal op dezelfde manier zijn opgebouwd. Bijvoorbeeld pers- en nieuwsberichten, commerciële teksten, webteksten en brieven.
In dit onderdeel gaan we dieper in op dit soort standaardteksten.
Les 4
Bij sommige teksten zie je in één oogopslag waar ze over gaan. Je bekijkt de titel, scant de koppen en andere opvallende tekstgedeeltes en krijgt snel een beeld van wat je te wachten staat. Bij andere teksten is dat niet het geval. Dit heeft te maken met het wel of niet toegankelijk zijn van een tekst. Toegankelijkheid wordt onder andere bepaald door de volgende elementen:
- de titel en het aantal (tussen)koppen;
- de hoeveelheid wit op een pagina;
- afbeeldingen en kaderteksten;
- de lengte van de alinea’s;
In deze les bekijken we hoe je een tekst optimaal toegankelijk kunt maken.
Les 5
Deze les gaat over zinnen. Hoe kun je de stijl van je zinnen laten aansluiten bij je lezer? Ook kijken we naar het begrijpelijk en aantrekkelijk maken van zinnen. We laten zien wat het effect is van een passieve, een actieve en een persoonlijke schrijfstijl. In de laatste paragraaf leer je hoe je zinnen bondiger kunt maken.
Les 6
Een tekst die bestaat uit korte, ongecompliceerde zinnen kan toch onaantrekkelijk of onduidelijk zijn als de gebruikte woorden verouderd zijn of moeilijk en abstract. Ook kan een tekst zijn doel missen als hij vaktermen bevat of een overdosis aan Engelse woorden. Deze onderwerpen komen in deze les aan bod. De les wordt afgesloten met richtlijnen voor de aanhef, slotgroet en begin- en eindzinnen van e-mails en brieven.
De kosten van de training
Het volgen van de online training Begrijpelijk en Bondig Schrijven kost € 695,- vrij van btw.
Aanmelden
Heb je interesse in deze training? Neem dan via e-mail of telefonisch contact met me op.
E-mail
mail@mariethermans.nl
Telefoon
06 – 52 36 85 20