8.2 REGELS VOOR DE TUSSEN-S Copy

Is het vervoerkosten of vervoerskosten? Het antwoord is dat beide vormen goed zijn. Hoe zit het met de regels voor de tussen-s? De hoofdregel is als volgt:

Een samenstelling krijgt een tussen-s als je tussen de delen een -s hoort.

Je kunt dus de vorm kiezen die voor jou het beste klinkt. Er zijn veel samenstellingen waarbij de een wel een -s gebruikt en de ander niet. Dan zijn beide vormen goed. Bijvoorbeeld: wet(s)tekst, tijd(s)besparing, kwaliteit(s)controle, beheer(s)plan, planning(s)probleem en drug(s)beleid.

Bij sommige woorden kun je niet horen of er een tussen-s is gebruikt. Denk aan het woord personeelsstop. Omdat het tweede deel van de samenstelling met een sisklank begint, hoor je de tussen-s niet. Je kunt controleren of een tussen-s op zijn plaats is door het tweede deel te vervangen door een woord dat niet met een sisklank begint. Bijvoorbeeld personeelsfeest. Dat klinkt prima, dus dan is personeelsstop ook goed.

Let erop dat je overeenkomstige samenstellingen in één tekst op dezelfde manier spelt wat de tussen-s betreft. Heb je gekozen voor een tussen-s in spellingskwestie, dan moet je ook kiezen voor spellingsprobleem en spellingsstrijd.